Klicka här för större karta

Manhattan: Upper West Side & Morningside Heights

Upper West Side är det 1.2 kilometer breda området väst om Central Park, och förutom en stor del lugna bostadsgator så är det bl.a. känt för sina kulturella och akademiska institutioner. Lincoln Center, American Museum of Natural History och Columbia University är några av de riktigt stora, men såklart finns det gott om andra ställen att se också.

Dakota Building, Grant's Tomb, Riverside Park och Tom's Restaurant känns nog igen av de flesta, liksom många platser från filmer och tv-serier. Och medan de som bor på Upper East Side kanske mer är personer kända inom näringslivet, så är Upper West Sides invånare oftare verksamma inom media eller kultur. Så kanske stöter ni på någon kändis när ni promenerar omkring i området.

Och om man tar sig tid att promenera runt ett tag, så kommer man nog också se hur många restauranger som finns här. Karaktären skiljer sig en del från andra stadsdelar, och om man kollar runt lite på Menupages, så kan man se att det är rätt glest mellan skräpmatsrestaurangerna och att det är desto tätare mellan utomhusserveringarna. Så sätt er ner på en skön restaurang när ni är i området och koppla av en stund.

Upper West Side är kanske inte ett område som många förknippar med shopping, men det finns rätt gott om butiker här, särskilt runt Broadway och Columbus Ave. Och den relativt nyöppnade gallerian i Time Warner Center vid Columbus Circle är det nog få som missar.


Klicka här för större karta

Upper West Side ligger som sagt mellan Central Park och Hudson River, och om man inkluderar Morningside Heights i norr, så sträcker sig området från 59th St. till 125th St. Den norra gränsen brukar annars ofta dras i linje med Central Parks norra ände vid 110th St.

Det är inte särskilt krångligt att ta sig runt i området, men det kan vara bra att känna till att känna till att avenyerna byter namn vid 59th St. Broadway går från områdets sydöstra hörn mot nordväst, och precis som längre söderut på Manhattan, så leder det till öppna platser där den korsar de andra avenyerna.

Avenyer: Korsningar/torg:
8th Ave. blir Central Park West Columbus Circle vid Central Park West och 59th St.
9th Ave. blir Columbus Ave. Lincoln Square vid Columbus Ave. och 65th St.
10th Ave. blir Amsterdam Ave. Verdi Square vid Amsterdam Ave. och 71st St.
11th Ave. blir West End Ave. Straus Park vid West End Ave. och 107th St.
12th Ave. blir Riverside Drive

Upper West Side var i stort sett obebyggt fram till slutet av 1870-talet, då norra delen av den upphöjda spårvägen IRT Ninth Avenue Line invigdes. Och fastän Central Park hade börjat anläggas under 1860- och 1870-talet, så tog det ett par decennier innan byggboomen var ett faktum. Dakota Building, med New Yorks första lyxlägenheter, stod färdig 1884, och vid den tidpunkten stod byggnaden i stort sett ensam på Upper West Side. Men byggandet tog fart efter det, mycket tack vare att Columbia University flyttade till Morningside Heights på 1890-talet och att den första tunnelbanelinjen till UWS invigdes 1904.

I början av 1900-talet var området söder om 67th St. i huvudsak bebott av afro-amerikaner, och det var inte alls så exklusivt där då som det är idag. Och om man känner till området Hell's Kitchens historia, så kan man nog också ana hur det var i dessa delar av Upper West Side. På 1960-talet hade det blivit ett ruffigt område, och de nedgångna hyreshusen och karaktären går att se i filmen West Side Story, som spelades in där just innan grävskoporna började riva för Lincoln Center, som uppfördes 1962-1968.

Och även om Upper West Side idag är ett område med en av de högsta medianinkomsterna i USA, så känns karaktären långt ifrån skrytsam eller flådig. De dyraste och mest eleganta adresserna ligger, kanske inte helt oväntat, vid Central Park West och Riverside Drive. Men mest består området ändå av vackra bostäder längs de lummiga och lugna tvärgatorna.

Morningside Heights består till stor del av Columbia Universitys huvudcampus, och säkert känner ni igen några av de mäktiga byggnader som finns där från filmer som Spider-Man och Ghostbusters. Här finns också Cathedral of St. John the Divine, som är världens största gotiska katedral och Tom's Restaurant (eller Monk's Café) från Seinfeld. Och går man en bit västerut, så kan man besöka Riverside Church och Grant's Tomb vid Riverside Park.


American Museum of Natural History är världens största naturhistoriska museum, känt både för sin enorma samling och som forskningsinstitution. Huvudbyggnaden stod färdig 1877, och i de 25 sammankopplade byggnaderna på det fyra kvarter stora området finns bl.a. 46 salar med museets permanenta utställningar.

Dinosaurier, en blåval i naturlig storlek, världens största blå safir, meteoriter och stora antropologiska samlingar är en del av allt som finns, och även om man knappast kan se hela museet på en dag, så kan man i alla fall beta av ett par höjdpunkter vid sitt första besök. Mer om deras tillfälliga och kommande utställningar går att läsa om här, och här finns mer information om museets öppettider och vad det kostar att besöka.

Adress: 77th St. bet. Central Park West & Columbus Ave.

I norra delen av museet finns the Rose Center for Earth and Space, och inuti en 6 våningar hög glaskub ligger the Hayden Planetarium, världens mest avancerade teater om rymden. En IMAX-teater och mycket annat finns också där. Mer information om öppettider, tider för rymd-föreställningar och inträde finns här. Observera att vissa föreställningar kan kosta extra.

Adress: 81st St. bet. Central Park West & Columbus Ave.


American Folk Art Museum: Eva and Morris Feld Gallery är en filial till museet i Midtown, och här har man en utställningsyta där man bl.a. kan se utställningar av samtida självlärda konstnärer inom den nordamerikanska folkkonsten.

Adress: 2 Lincoln Square (Columbus Ave. at 66th St.)

Cathedral Church of St. John the Divine är världens största gotiska katedral, och även om den beräknas stå färdig först runt 2050, så konkurrerar den ändå utan problem med New Yorks allra mäktigaste byggnader. Den har plats för 5000 besökare, och många konserter brukar hållas där varje år. Katedralen är också känd för the Blessing of the Animals den första söndagen i oktober varje år, då husdjur välsignas i Franciskus av Assisis namn. Mer information om öppettider och guidade turer finns här.

Adress: 1047 Amsterdam Ave. (at 112th St.)


Children's Museum of Manhattan har legat på Upper West Side sedan 1989, och det är en plats där barn mellan 1 och 10 år kan utforska sina sinnen genom lek. Mer information om öppettider och inträde finns här.

Adress: 212 W. 83rd St. (bet. Broadway & Amsterdam Ave.)

Church of Notre Dame var ett litet kapell för en fransktalande församling 1910, och tjugo år senare hade den vuxit till en kyrka för en mängd etniska grupper. Den är byggd i fransk nyklassisk stil på en förhållandevis liten yta, och om man är i närheten så kan den vara värd att promenera förbi.

Adress: 405 W. 114th St. (at Morningside Drive)


Columbia University är ett av USA:s mest ansedda universitet, och som bekant tar dess huvudcampus upp en stor del av Morningside Heights. Det grundades 1754 som King's College, men bytte namn till Columbia College efter den amerikanska revolutionen och senare till Columbia University. 1897 flyttade det till sin nuvarande plats, och de storslagna torgen och byggnaderna som finns där ritades av arkitekterna McKim, Mead & White, som redan då var välkända i New York.

Den som är i närheten kan promenera förbi och beundra arkitekturen på byggnader som Lowe Memorial Library, Butler Library, Earl Hall och St. Paul's Chapel. Mer om dem och andra byggnader på campus går att läsa här. Huvudingången till campus ligger vid Broadway och 116th St.

Det finns ett besökscenter i Low Library, där man kan hämta kartor och få svar på eventuella frågor. Därifrån går också guidade turer av universitetets campus. Mer information om det finns här, längst ned på sidan. Tänk på att det krävs gildigt ID som student på Columbia University för att komma in i alla byggnader förutom Low Library. Men om man följer med på de guidade turerna, så är det såklart inget problem.

Adress: 114th to 120th St. bet. Amsterdam Ave. & Broadway

Columbus Circle ligger vid Central Parks sydvästra hörn, där Broadway korsar 8th Ave. Statyn av Christofer Columbus i mitten av rondellen har givit namn åt platsen, och inne i rondellen finns det bänkar där man kan sitta och vila benen om man vill. Fontänen som finns där dämpar ljudet från trafiken, så trots all rörelse runtomkring, så är det ändå ett ganska lugnt ställe. Men om man är ute efter att slappna av, så finns ju Central Park precis bredvid.

Broadway fortsätter åt nordväst, och rakt norrut byter 8th Ave. namn till Central Park West. I sydväst ligger Time Warner Center, som stod klart i början av 2003, med sina två karaktäristiska 80-våningars blå glastorn. På de nedersta våningarna finns the Shops at Columbus Circle, en av Manhattans mer exklusiva gallerior, med ett flertal affärer och restauranger. I byggnaden finns också Mandarin Oriental Hotel, Jazz at Lincoln Center och studios för några av CNN:s program.

Mer om the Shops at Columbus Circle finns under inlägget Department stores.


The Dakota Building stod färdig 1884, och den är idag en av New Yorks finaste adresser. Många berömda personer har bott där genom åren, men mest känd är den nog för att John Lennon bodde där och blev skjuten utanför sin bostad i december 1980. Och inte så långt därifrån, just på andra sidan gatan i Central Park, ligger Strawberry Fields med den välkända Imagine-mosaiken till hans minne.

Adress: Central Park West at 72nd St.

General Grant National Memorial, eller bara Grant's Tomb, är ett mausoleum i Riverside Park där den amerikanske generalen och presidenten Ulysses S. Grant och hans fru ligger begravda. Han hade en stor del i segern för nordstaterna i det amerikanska inbördeskriget, och detta monument i marmor var tänkt att efterlikna Mausoleet i Halikarnassos, ett av antikens sju underverk. Det invigdes 1897, 12 år efter Grants död, och i anslutning till sarkofagerna finns två utställningar om honom, ett om hans privatliv och ett om hans karriär som militär och president. Mer information om guidade turer finns här.


Lincoln Center for the Performing Arts är New Yorks stora kulturcentrum, med många kända teatrar och konsertsalar. The Metropolitan Opera House, Avery Fisher Hall, Alice Tully Hall och David H. Koch Theater är några av de riktigt stora, och där håller institutioner som the Metropolitan Opera, New York City Ballet och New York Philharmonic till. De är totalt tolv stycken, och om man bara är lite intresserad av kultur, så finns det garanterat något som passar. Mer information för besökande finns här.

Adress: 30 Lincoln Center Plaza (Broadway bet. 62nd & 65th St.)


Morningside Park sträcker sig en dryg kilometer vid östra gränsen till Harlem. Parken kom till i slutet av 1800-talet efter att man insett att det skulle bli alltför dyrt att jämna till den hårt kuperade terrängen, och idag är det en relativt stor park med lekplatser, bollplaner och bra promenadstråk.

Adress: Morningside Drive bet. 110th & 123rd St.

Museum of Arts & Design (MAD) samlar och ställer ut handgjorda föremål gjorda efter 1950 som förnyat inom konst och design. Museet visar också hur material och formgivning används inom arkitektur, inredningsdesign, teknologi och konst.

MAD flyttade till the Lollipop Building, som den ibland kallas, vid Columbus Circle i september 2008. Den tolv våningar höga modernistiska byggnaden stod färdig 1965, och många har beklagat sig över det nya utseendet efter renoveringen 2005-2008. Museets utställningsyta är idag omkring 5000 kvadratmeter, drygt tre gånger större än i den tidigare lokalen. Mer information om utställningar, öppettider, inträde och guidade turer finns på museets hemsida.


Museum of Biblical Art är ett litet museum för att bättre kunna förstå hur Bibelns berättelser och symboler har influerat konsten genom tiderna. Och även om museet ursprungligen hörde ihop med the American Bible Society, så är den numera en fristående icke-religiös institution. Mer information om öppettider och inträde finns här.

Adress: 1865 Broadway at 61st St.

New York Historical Society grundades 1804, och sällskapet ägnar sig åt att bevara USA:s historia, med en särskild tonvikt på New York. De har ett museum och ett forskningsbibliotek vid Central Park West just söder om American Museum of Natural History, och deras samling består av över 4.5 miljoner föremål. Museet har över 2500 målningar och 4000 teckningar som sträcker sig från 1600-talet till idag, samt en mängd skulpturer, porträtt, byst och möbler. Docentledda turer ges två gånger om dagen, och de kostar inget utöver själva inträdet. Mer information om öppettider och inträde finns på här.


Nicholas Roerich Museum ligger i ett brownstonehus inte långt ifrån Riverside Park, och där kan man se omkring 200 verk av den ryske målaren, filosofen och forskaren Nicholas Roerich. Som konstnär fokusterade han ofta på naturscener från Himalaya, och museet har även konstföremål därifrån som han samlade på sig under sina resor dit.

Adress: 319 W. 107th St. (bet. Broadway & Riverside Dr.)

Pomander Walk är en pittoresk liten gata just väst om Broadway mellan 94th och 95th St. De karaktäristiska husen uppfördes under 1920-talet för att likna en teateruppsättning, och som man nog kan ana är gatan en av de mest eftertraktade i New York. Och inte särskilt oväntat är det att gatan är stängd för allmänheten. Men om ni har tur kan ni kanske få en glimt av den.

Adress: 94th to 95th St. bet. Broadway & West End Ave.


Riverside Church ligger inte långt ifrån Grant's Tomb i Riverside Park, och de 30 meter breda gotiska kyrkan med sitt 120 meter höga torn är också den högsta kyrkan i USA. Den byggdes av familjen Rockefeller 1930, och med sitt speciella utseende står den ut bland de många andra kyrkorna i New York. Den har ett av världens största klockspel, räknat i vikt, på närmare 100 ton. Det går också att ta hissen upp i tornet och se ut över Hudson River. Se efter på hemsidan för att vara säker på när det går att gå upp, dock. Mer information om guidade turer av kyrkan finns här.

Adress: Riverside Drive bet. 120th & 122nd St.

Riverside Park sträcker sig nästan åtta kilometer längs Hudson River, från 72nd St. till 155th St. Det finns fina promenadstråk där, och utsikten över vattnet är inte dålig den heller. I parken finns ett flertal statyer, monument och mindre trädgårdar, såväl som lekplatser och ställen att utöva olika bollsporter. Mer information om vad som finns går att hitta här.


Tom's Restaurant är en diner i Morningside Heights, mest känd för att ha stått modell för Monk's Café i Seinfeld. Stället är en klassisk turistfälla i New York, och många tar något att äta när de ändå är där för att ta ett foto.

Adress: 2880 Broadway at 112th St.

Verdi Square ligger i där Broadway och Amsterdam Ave. korsar varandra, och platsen har fått namn efter statyn av kompositören Guiseppe Verdi som finns där. På andra sidan gatan i söder ligger Sherman Square.

Adress: Broadway at Amsterdam Ave. & 72nd St.